1 | 2 | 3

 Samengaan van Optical Kick Off en NICHE een succes 

 400nicheentree 2 

Op zondag 3 september werden Optical Kick Off en NICHE voor de allereerste keer samen georganiseerd in Brussels Expo. Zo konden de opticiens de twee optiekbeurzen op één dag bezoeken. En met succes, want het evenement trok duidelijk meer opticiens dan vorig jaar. Een sfeerverslag.

400nicheentree2
Het hele event was als een gezellige lounge ingericht en voor de kinderen was er volop vertier. Er was ook voldoende catering, zoals een saladebar, hamburgers en Belgische frieten. Al deze ingrediënten gaven beide vakbeurzen een sfeervol, vriendelijk en familiaal karakter, zodat de professionele contacten op een gemoedelijke manier konden verlopen.

 400kids opvangIMG 2911

Vanaf de voormiddag was het al behoorlijk druk. Er schreven zich in totaal 500 optiekzaken in, voornamelijk uit Vlaanderen en Wallonië. Het aantal opticiens uit Nederland was op één hand te tellen, maar zij hebben natuurlijk de beurzen in Nijkerk op 10 en 11 september in het verschiet.

NICHE
Vorig jaar was NICHE nog in het late voorjaar georganiseerd, terwijl nu voor begin september werd gekozen. “Die timing is beter, aangezien de opticiens rond deze tijd hun aankopen doen voor de herfst- en wintercollectie’, zegt Marion De Pater, één van de organisatoren van NICHE. “We mochten de spits afbijten, want de andere optiekbeurzen – Hall of Frames, Centrop, Bold en Silmo - vinden pas de komende weken plaats.” NICHE telde 37 leveranciers op de beurs, die elk maximaal vier merken mochten tonen. ‘We hebben alleen merken geselecteerd waarmee opticiens zich kunnen onderscheiden. Onze slogan is niet voor niets “look beyond the ordinary’,” zegt De Pater. “Ook letten we op de diversiteit aan merken en soort brillen, zodat we de opticien een breed en representatief palet aan keuze konden bieden. Selectie vond ook plaats op o.a. materiaalsoort, op werkwijze, herkomst land, of brillen voor een specifieke doelgroep zoals leesbrillen en speciale monturen voor kids. Van alles wat, maar bovenal moest de collectie onderscheidend zijn.”

190sfeerbar  

Merkbeleving
Op NICHE konden de opticiens het verhaal achter de merken te weten komen en nieuwe merken en trends ontdekken. “Ze leerden de merkbeleving kennen door met de designers te praten en kunnen zo het hele verhaal en de sfeer op enthousiaste wijze aan de consument overbrengen,” aldus De Pater.
Opticien Michel Daelman uit het Vlaams-Brabantse Londerzeel bezoekt NICHE al vanaf de start en ziet alleen maar verbeteringen. “Het merkenaanbod is veel groter geworden. Alles was dit jaar prima georganiseerd en de sfeer was goed. Ik ben een innoverende opticien, dus ik wilde erbij zijn. Wat me opviel is dat er veel merken aan ecologie denken. Ik heb enkele nieuwe collecties gekocht en een paar contacten gelegd met nieuwe collecties die we nog niet kennen.” Standhouder Heidi Verstappen van Cobalt Optical blikt tevreden terug. “Het was een leuke dag met veel opkomst. We hebben heel wat contracten kunnen afsluiten.” Ook Sebastiaan Overmeer van Funk International glundert. “Het was een perfect georganiseerde beurs met een zeer gemoedelijke en fijne uitstraling.”

190vinylfactory 2939        190 monkeyglasses2941

190Suzy GlamDSC06971        190jplusIMG 2940

  190la eyeworksDSC06921

 

Optical Kick Off

400kickoffIMG 2928


Gelijktijdig met NICHE vond dus de Optical Kick Off plaats. “Samenwerken heeft niets dan voordelen”, zegt Kick-Off-organisator Stefan Uytterhoeven. “Samen vormen we nu één geheel en staan we sterker.” Ook standhouder Simon Rubin van Luxottica is enthousiast. “De opticiens konden meteen zien welke merken werken én konden hun aankopen op één dag centraliseren. Ik merk dat transparante brillen weer in zijn en ook de niet-omrande monturen bij de zonnebrillen winnen aan populariteit.”

400menradIMG 2915 

Devi Huurneman van Menrad benadrukt het belang van het goed informeren van de opticiens. “Vaak denken de opticiens dat onze brillen te duur zijn, terwijl net het tegendeel waar is. We zijn ook recent gestart met het maken van content voor de facebookpagina’s van de opticiens.”

400zeissEM Technology Digital Inside Technology

Ook ZEISS spaarde kosten noch moeite om de bezoekers te ontvangen. Daar was zelfs een grote koffiebar geïnstalleerd waar je tientallen smaken kon proeven. Ze stelden daar de ZEISS Energize Me voor, het eerste brillenglas ter wereld dat de ogen van contactlensdragers moet verlichten, verfrissen en ontspannen, nadat ze te lang achter de computer hebben gezeten en aan digitale oogstress lijden. Dankzij het nieuwe glasontwerp krijg je een breed, comfortabel en scherp zichtveld. Het zorgt er ook voor dat het makkelijker wordt om je contactlenzen met een bril te verwisselen.

Matthias Vanheerentals

Terug naar homepage