1 | 2 | 3


Victor&Rolf

Drie Van Gogh Girls vanaf 5 december in Boijmans

400 boijmansmode 
Drie creaties, de Van Gogh Girls, uit de haute couture collectie spring/summer 2015 van Viktor&Rolf zijn vanaf 5 december tot en met 14 februari 2016 in Museum Boijmans Van Beuningen te zien. Tijdens de Paris Fashion Week kocht kunstverzamelaar Han Nefkens de drie creaties aan, waaronder het spectaculaire sluitstuk van de show, en schonk deze aan het museum.

A-lijn babydoll jurken met bloemenprint gecombineerd met vrij vormgegeven strohoeden en slippers vormen de basis van de collectie. De bloemblaadjes op de prints lijken steeds verder te ontkiemen en transformeren zo tot sculpturale 3D vormen.De strohoeden vormen een surrealistische knipoog naar het plattelandsleven en fuseren uiteindelijk met de vormen van de kleding, waarbij de hoed en de jurk één worden. Alle stoffen werden door VLISCO geproduceerd met op authentieke batik geïnspireerde verf- en printtechnieken.

Conceptuele haute couture

Viktor Horsting (1969) en Rolf Snoeren (1969) staan bekend om hun conceptuele haute couture en onorthodoxe modeshows. Ze deinzen er niet voor terug om hun hele collectie laag voor laag op één enkel model te tonen, hun kleding in dichte mist te presenteren, een modeshow online te laten plaats vinden of modellen met complete geluids-en lichtinstallaties op hun schouders de catwalk op te sturen. Met hun conceptuele collecties bevinden ze zich regelmatig op het grensvlak tussen mode en kunst.

195boymansmode01

Van Gogh als inspiratie
Viktor&Rolf lieten zich voor deze collectie inspireren op de rauwe energie van Vincent van Gogh's verbeeldingen van het platteland. Voor Van Gogh was de natuur een onuitputtelijke bron. Hij trok voortdurend de natuur in om er troost, inspiratie en nieuwe motieven voor zijn werk te vinden. In 2015 is het 125 jaar geleden dat Van Gogh stierf en tot op de dag van vandaag inspireert hij mensen wereldwijd.
Han Nefkens Fashion on the Edge Het bijzondere samenwerkingsverband tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Han Nefkens Fashion on the Edge, in samenwerking met José Teunissen, biedt al jaren een platform voor vernieuwende modeontwerpers. Zo krijgen toptalenten van nu de mogelijkheid om hun werk te tonen. Han Nefkens: "Het geeft me enorm veel voldoening dat deze creaties van Nederlands meest vooraanstaande internationale couturiers in het museum te zien zullen zijn voor een groot publiek. Voor mij is het veel, veel meer dan gewoon de eigenaar worden van het werk. Ik wil een visie delen met andere mensen." Eerder werden er aankopen gedaan en getoond van Walter van Beirendonck, Craig Green, Regina Pyo en Christophe Coppens die als schenking in de collectie zijn opgenomen.

195boymansmode02
Han Nefkens en Viktor&Rolf kennen een jarenlange samenwerking. Ook in de tentoonstelling 'The Future of Fashion is Now' van Museum Boijmans Van Beuningen, een initiatief van Han Nefkens Fashion on the Edge, was het werk uit de collectie 'Zen-tuin' van Viktor&Rolf te zien. De tentoonstelling is momenteel tot en met 28 februari 2016 te zien in het OCAT in Shanghai en reist daarna door naar Shenzhen waar ze van 26 maart tot en met 31 juli 2016 in de Hua Gallery wordt getoond.

Ook te zien 'Blue and Red' van Zhou Tao
De Chinese kunstenaar Zhou Tao was de eerste winnaar van de Han Nefkens Foundation – BACC Bangkok Asian Contemporary Art Award in 2013. Als onderdeel van deze Award werd hij uitgenodigd voor een residentie in Bangkok. Tijdens zijn verblijf in Thailand realiseerde hij een nieuwe video, getiteld 'Blue and Red' (2014). De video is opgenomen tijdens een turbulente periode in het politieke leven van dit land: een tijd met gewelddadige schermutselingen tussen anti-regerings-demonstranten en het leger. De video is een poëtische bespiegeling over onze alledaagse realiteit waarin hij broeierige chaos combineert met de rust van het leven en de natuur van zijn thuisregio. De video-film 'Blue and Red' is vanaf 5 december te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

v.b.n.b.

03. Viktor&Rolf, Spring/Summer 2015 Haute Couture. Look 18, Yumi Lambert. Foto: Peter Stigter.

02. Viktor&Rolf, Spring/Summer 2015 Haute Couture. Look 8, Taylor Hill. Foto: Peter Stigter. 

01. Viktor&Rolf, Spring/Summer 2015 Haute Couture. Look 2, Alisa Ahmann. Foto: Peter Stigter.
 

 www.boijmans.nl.

 

terug