1 | 2 | 3

Ray-Ban in Eye Filmmuseum

'The Story of a Legend'

Van woensdag 23 april tot en met maandag 5 mei 2014 is in EYE Filmmuseum Amsterdam een tentoonstelling te zien over de story van Ray-Ban. De expositie 'Ray-Ban: The Story of a Legend' schetst de opvallende relatie tussen het zonnebrillenmerk en de cinema.

 

Van 'Easy Rider' en 'Top Gun' tot 'Twilight': Ray-Ban speelt al sinds de jaren '60 vele invloedrijke gastrollen in de bekendste filmklassiekers. Mede daardoor evolueerde Ray-Ban van een functioneel merk voor piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een merk dat al generaties lang geliefd is bij rockzangers, studenten, filmsterren en zelfs presidenten.

Voor het eerst wordt nu een selectie originele iconische modellen getoond aan het publiek. Verder zijn onder andere affiches en foto's uit de rijke collectie van EYE te bewonderen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Van pilotenbril naar Google Glass

De IJ-lounge van EYE is vanaf 23 april voor twee weken geheel gewijd aan de geschiedenis van Ray-Ban in de film. De expositie maakt inzichtelijk hoe Ray-Ban met zijn steeds vernieuwende modellen een kenmerkend onderdeel werd van de tijdsgeest van diverse decennia. Het merk heeft een kleine maar opmerkelijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de popcultuur en het modebeeld, van 1937 tot nu. In het prille begin was Ray-Ban de bril van de piloten, de idolen van de jaren '40. Gaandeweg werd het merk, samen met de jonge generatie van de jaren '50 en '60, steeds rebelser.

De jaren '80 waren hét decennium van Ray-Ban, waarin het model de Wayfarer één van de populairste modeaccessoires was. De film 'Top Gun' deed niet alleen het aantal aanmeldingen bij het Amerikaanse leger fors stijgen, maar zorgde er tevens voor dat de verkoop van de Aviator met maar liefst 40 procent steeg. De tentoonstelling geeft via bekend en onbekend materiaal een globaal beeld van de populaire cultuur door de jaren heen, en beschrijft daarnaast in vogelvlucht hoe de cinema zich op deze steeds veranderende cultuur aanpaste.

Ray-Ban: The Story behind a Legend

Van woensdag 23 april tot en met maandag 5 mei

in EYE Filmmuseum. IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam

Toegang gratis.

 

 

terug